KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ’NİN GÜNDEMİNDE “GÖÇ” VAR

İstanbul Kültür Üniversitesi, Tasarım Bienali’nde bu yıl bienalin altı temasından biri olan ve Arter’de yer alan Dünya Okulu’nun tema sponsorluğunu üstleniyor. “Akdeniz ve göç” konusunu farklı biçimlerde işleyecek olan Dünya Okulu’nun atölyeleri, Arter’in yanı sıra eş zamanlı olarak Uydu Mekân olan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

Bienal kapsamında İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin gerçekleştireceği “Göç Kültürü ve Sanat” sergisinde Nuri İyem, İpek Duben, Levent Arşiray, Temür Köran, Çağrı Saray, Ragıp Basmazölmez ve Burcu Ürgüt’ün eserleri sergilenirken, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin düzenleyeceği “Göç Kültürü ve Mekân” sergisinde ise İstanbul Kültür Üniversitesi ile birlikte yurt içi ve yurt dışından katılacak toplam 14 üniversitenin Mimarlık ve Sanat-Tasarım Fakülteleri öğrencilerinin ürettikleri projelere yer verilecek. Her iki sergi de 12 Ekim 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Arter: Dünya Okulu Atölyeleri
İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi, bienal kapsamında Arter’de çeşitli atölyeler düzenleyecek. Mimarlık Fakültesi’nin Arter’deki iki atölyesinden biri, üç ayrı öğrenci grubunun farklı güncel malzemeler kullanarak gerçekleştireceği tasarımları içerirken; bir diğeri ise öğrencilerin kendi ürettikleri maket üzerinden İstanbul’un bir göç haritasını çıkarmalarını işleyecek. Aynı platformda Sanat ve Tasarım Fakültesi ise kurgu atölyesi, yeni medya atölyesi ve animasyon atölyelerini düzenleyecek.

Uydu Mekân: İstanbul Kültür Üniversitesi Atölye ve Sergileri

Arter’de düzenlenecek atölyelerin yanı sıra Uydu Mekân: İKÜ’de, iki fakültenin de birer atölye çalışması daha yer alacak. Bunlardan biri, göç ve göçmenlik konusunu ev üzerinden okurken, diğeri aynı konuyu seramik ve fotoğraf/resim alanlarında işleyecek. Bu atölyeler, öğrencilerin ve ziyaretçilerin kendi kişisel deneyimleriyle tanımlayacakları “Göç” kavramını içselleştirerek, toplumsal farkındalıklarını arttırmayı hedefliyor.

Bu yıl İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından ikincisi düzenlenecek olan Düğümler Çözümler Konferans ve Sergisi de “Göç” konusuna odaklanacak. Sergi Seçici Kurulu’nda önemli isimlerin yer aldığı bu konferans ve serginin, açılış konuşmasını 15 Ekim tarihinde İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova gerçekleştirecek.

Uydu Mekân olarak anılan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde bienal kapsamındaki son etkinlik, önemli isimlerin eşlik edeceği Göçe Dair başlıklı sinema günlerinin gerçekleştirilmesini kapsıyor. 25-26 Ekim tarihlerinde saat 11.00-14.00 arasında düzenlenecek olan film gösterimleri, yönetmenlerin söyleşileriyle birlikte zenginleşecek.