Ana içeriğe atla

İstanbul Tasarım Bienali İstanbul Kültür Üniversitesi Film Gösterimleri

“Göçe Dair”

Yer: UYDU MEKÂN (İKÜ – Önder Öztunalı Konferans Salonu)

1. GÜN (Gösterim ve Yönetmenlerle Söyleşi)

“Yüzme Öğreniyorum”

  Serpil Altın (Kısa Film)

Konu: Hasan ve Ruksan Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye, oradan da İzmir, Çeşme’ye gelmiş bir karı kocadır. İyi bir gelecek için botla Çeşme’den Avrupa’ya geçme hayali kurarlar. Ruksan başlarına gelecek olumsuz bir duruma karşı yüzme öğrenir.

“Dönüş” (Gösterim ve Yönetmenlerle Söyleşi)

Nesli Özalp Tuncer (Kısa Metraj Belgesel)

Konu: Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile memleketlerinden ayrılmak zorunda kalmış bir ailenin üçüncü ve beşinci kuşak kadınlarının geçmişe yolculuk hikâyesi. Acaba ailelerinin mezarlarından aldıkları toprağı, hiç göremedikleri memleketleri Kavala'ya götürebilecekler mi?

 

2. GÜN (Gösterim ve Yönetmenlerle Söyleşi)

-“Rima: Umudun Rengi”

Zeynep Arısoy (Kısa Film) 

Konu: Suriyeli bir mülteci olan Rima ve oğlunun savaştan kaçıp Türkiye’de hayata tutunmalarını ve ülkelerine geri döneminin umudunun anlatıldığı kısa filmdir. 

-“Ayrılığın Yurdu Hüzün: Yeni Bir Yurt Edinmek” 

  Enis Rıza Sakızlı (Belgesel)

Konu: Kayaköy / Fethiye’de (Levissi / Makri) yaşayan Anadolu Rumlarının 1922’de Türkiye – Yunanistan arasındaki zorunlu mübadele ile göç ettirilmelerini konu alıyor. Yönetmen, 2001 yılında yaptığı Ayrılığın Yurdu Hüzün belgeseli ile bu göçün öyküsüne Eski Makri’den ve göçün tanıkları ile bakmıştı. Yeni Bir Yurt Edinmek belgeseli zorunlu göçe Yeni Makri / Nea Makri’den bakıyor.